2016. szeptember 2., péntek

Visszatolhatja-e a biciklit a Tanítanék?

"Tehát nem az Orbán-rezsim eltakarítása a cél, csupán az, hogy vegyék észre, és javítsák ki a hibákat" -- nyilatkozta Pukli István a Magyar Időknek. A döntő kérdés az, hogy ez reális cél-e. Elfogadom, hogy ez egy lehetséges stratégia, ugyanakkor azt gondolom, hogy nem fog eredményre vezetni, és fontosnak tartom, hogy elmondjam ezt a véleményem. A "túltoltuk a biciklit" szemlélet, amely "hibának" tartja azt, ami a rendszer lényegéből következik, valójában lehetetlenné teszi a változtatást. A központosító politika, az ezzel járó bürokratizálódás, és a mindezek hátterében álló forráselvonás a kormány alaptörekvéseit tükrözi, és ha egy kicsit "visszahúzzuk a biciklit", attól az még rossz irányba fog menni. Rossz iránynak meg azért nevezem, mert bizonyosan rontja az oktatás színvonalát.

Persze mondhatjuk, hogy ez van, ezt kell szeretni (vagy legalább elfogadni), de ha már ez van, akkor legalább az adott kereteken belül legyen egy kicsit jobb, és hát voltaképpen ez lenne a szakszervezetek dolga, nem? Hát ahogy vesszük. Jogállamban igen. Autokratikus rendszerekben is el lehet érni apró változásokat ügyes lobbizással, tömegmozgalommal azonban aligha. A Tanítanék tömegmozgalom, amelynek eszköztárában a tüntetés, a sztrájk és a polgári engedetlenség szerepel. Az az állításom, hogy ezek az eszközök nem egyeztethetők össze a rendszeren belüli apró változások stratégiájával. Miért? Azért, mert e logika szerint az akciót megállapodás követi, a megállapodás után pedig az akció véget ér (mindenki lenyugszik a..., és hazamegy). A megállapodásokat azonban csak akkor tartja be egy hatalom, ha két feltétel adott: a hatalommegosztás, azaz valamilyen alkotmányos korlátja azért van a kormányzatnak, illetve a szabad sajtó, azaz egy működő nyilvánosság. Ha ezek nincsenek -- márpedig ma nincsenek --, akkor az esetleges (a láthatáron még meg sem jelent) megállapodást, és a mozgalom leállását szinte bizonyosan a megtorlás és az ígéretek visszavonása fogja követni. A közoktatás és a pedagógusok védelmét célul kitűző mozgalomnak tehát eminensen célul kell kitűzni az alkotmányosság helyreállítását és a sajtószabadságot. Enélkül felelőtlenül kockáztatja a résztvevők egzisztenciáját.

A fenti fejtegetésből szerintem nem következik, hogy akár a Tanítanék mozgalomnak, akár más civil mozgalmaknak a mai ellenzéki pártokkal kellene együttműködniük. Az a párt, amely meg fogja dönteni Orbán rendszerét, még csak ezután fog megszerveződni.

És befejezésül még valami. Én ott voltam a Tanítanék szinte minden rendezvényén. Volt részem a rommá ázás romantikájában többször is. Nem kívülről beszélek, hanem olyan emberként, aki nagyon fontosnak tartja ezt a mozgalmat, és részese akar lenni és maradni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése