2017. augusztus 27., vasárnap

Még egyszer a lombikbűn ürügyén

Nem tudok leakadni erről a témáról, bár látszólag kevés szót érdemel. Nekem azonban elsősorban azt mutatja meg hátborzongatóan, hogy mennyire nem áll a helyzet (morális) magaslatán a magyar katolicizmus. A Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia elnöke ezt mondta augusztus 20-án:
Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben...
És most nem arról akarok írni – mert erről már szépen írt például Kiss Noémi –, hogy egy ilyen szószékről világgá harsogott ítélet mit jelent azoknak, akik éppen gyermekért küzdenek, és szeretnének katolikusok lenni, de most éppen ezért bélyegzik őket bűnösnek. Vagy hogy mit jelent azoknak, akik így születtek, vagy akiknek a testvére született így, nem folytatom. Megértem, hogy ez a katolikus egyház hivatalos álláspontja (KEK 2377), és hogy a püspök nem mondott mást, mint ami a katekizmusban benne foglaltatik. Mondhatta volna több irgalommal is, de erről írjanak azok, akik illetékesebbek. Jobban érdekel, hogy – amint azt a Szemlélek blog több helyen (pl. itt és itt) kiemelte – Veres András valójában élesen bírálta a kormányt: a keresztény értékek talaján állva az Orbán-kormány politikájával szemben fogalmazott meg kritikát.

Ellenzéki beállítottságú, ugyanakkor a katolicizmus mellett valamiképpen elkötelezett paliként akár örülhetnék is ennek a bátorságnak. De a keresztény értékek micsoda feladása, a lelkiismeret szavának milyen erejű elfojtása kell ahhoz, hogy egy olyan hatalmat, amely napi szinten szegi meg szinte mind a tíz parancsolatot és tagadja meg Krisztus üzenetét, amely úgyszólván nyíltan és büszkén rabolja szét az országot, fordul el irgalom nélkül a szegényektől, költi a lakosság által megtermelt értékeket hiú szórakozásra, miközben pusztulni hagyja az egészségügyet és az oktatást, azaz a jövőt, amely éppen szétveri a nemzetet azzal, hogy eszelős politikájával kivándorlásra kényszerít százezreket – mégis milyen lélek kell ahhoz, hogy egy ilyen kormányt pont a lombikbébiprogram támogatásáért ítéljen el az állami ünnepen egy keresztény?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése