2018. július 20., péntek

Karöltve

A művelt kormánypropagandista most azt írja, hogy latint kéne tanulni mindenkinek, mert attól leszünk okosak. Ez a javaslat engem közelről érint, mert annak idején a Veres Pálné Gimnáziumban híres latinosnak számítottam, sőt négy tanéven át ógörögöt is tanultam. És igen, azt hiszem, ez nagyon jó dolog. Több mint másfél évtizede azért tépem a szám, hogy elmagyarázzam az analfabéta döntéshozóknak is, hogy a hagyományos műveltség létszükséglet. De azt is, hogy ez nem attól virágzik ki, hogy beleteszik a tantervbe.

Nézzük, hogy mi van most. Az általános műveltség benne van a tantervben (a latin még nem kötelező), de nincs benne a fejekben. Kicsit sincs benne. Érintetlen fejek. Miért? Túlterhelés? Igaza van az államtitkárnak vagy kinek: ez sztereotípia. A tananyag nem sok, hanem értelmetlen. Ezen a menzán mindenki ugyanazt kapja, és amit kapnak, csak kevesek számára emészthető. A többiek kihányják. Mondjuk ki: az iskola módszeresen megfosztja a tanulók többségét az általános műveltségtől. Mert megutáltatja velük.
Ez a helyzet viszont sikeresen hiteti el a társadalommal, hogy az iskola funkciózavaraiért valójában az általános műveltség a felelős. Telehányják az iskolát, akkor ne adjunk nekik enni! A progresszív pedagógia főárama soha nem ezt mondta, de az iskoláról gondolkodó laikusok egy jelentős része bizony igen.

És ez az, ami tragikus: a magát konzervatívnak hazudó, valójában kultúraromboló fasiszta kormány és a vele szemben álló dilettáns "progresszivizmus" karöltve fosztják meg -- oké, kimondom -- a népet a hagyományos műveltségtől, és szolgáltatják ki ezzel minden zsarnokságnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése