2020. október 22., csütörtök

Buborék

A posztmodern média, és különösen a Facebook által létrehozott véleménybuborék egy különösen fontos jelenség. Nem értem még pontosan, de azt látom, hogy nagyon sokan félreértik, és ebből kifolyólag le is becsülik. Általában azt gondolják, az ezzel a baj, hogy az ember csak a sajátjával egyező véleményeket hallja, és így téves képzet alakul ki benne a világról, a megoldás tehát az lenne, hogy nyitottabban kell tájékozódni. Ez biztosan a probléma része, de nem a lényege. A véleménybuborék számomra azt jelenti, hogy a kommunikációnak az a formája vész el, ami a demokrácia lényege: hogy megpróbáljuk egymást rábeszélni valamire, és különösen hogy a társadalom politikailag iskolázottabb része próbálja felvilágosítani és cselekvésre ösztönözni a politikailag kevésbé iskolázott részt. Így alakulnak ki közösen vállalható politikai akaratok. Ezt a dolgot a munkásmozgalom hagyományosan agitációnak nevezte. Ezt teszi tönkre a Facebook által létrehozott véleménybuborék, amiben tehát nem az a veszélyes, hogy nem ismerjük meg pl. a kormánypártiak véleményét (őszintén? kurvára nem érdekel), hanem hogy nem teszünk kísérletet a passzív tömegek meggyőzésére, ehelyett egymást szórakoztatjuk a nézeteinkkel. Komolyan azt gondolom, hogy a Facebooknak nagy szerepe van a demokrácia világméretű összeomlásában.

4 megjegyzés:

  1. Abban egyetértek veled, hogy a közösségi média nagyon fontos dolgot vesz el tőlünk, de talán nem a rábeszélés az, ami az én elképzelésem szerint hiányzik, hanem az a fajta tapasztalat, hogy a világ nem fekete vagy fehér. És igen, nem csak arról van szó, hogy a buborék vigasztal, mert akkor minden úgy jó, ahogy én gondolom, hanem és főleg polarizál.
    Nem gondolom, hogy a szándék eredetileg is ez volt, de ettől függetlenül a közösségi média mégis a gyűlölködés melegágya lett. Ebből nekem az a tanulság, hogy az emberi viselkedést algoritmusokkal befolyásolni veszélyes dolog.
    David Bohm a dialógusról írt munkájában a párbeszéd kiindulópontjának a vélemények megismerését tartja, hiszen az ítélkezés magabiztosságát az egyedüli igazságunkba vetett hit táplálja. Az elképzelés tehát nem tény és nem igazság, és ebben abszolút egyetértek vele.
    Biztos vagyok benne, hogy egyszer még erről az egész jelenségről sok, lebilincselő tudományos munka születik majd. Már ha túléli az algoritmusok uralmát a gondolkodó ember.

    VálaszTörlés
  2. Jó, hogy írod Bohmot, ideje elolvasni. És hát igen, a buborék sok mindenről szól. Nekem főleg arról, hogy a társadalom politikai önszerveződése válik lehetetlenné.

    VálaszTörlés