2015. augusztus 3., hétfő

A menekültkérdés három összetevőjéről

A menekültkérdésben három jól elkülöníthető problémakör kapcsolódik - - néha mosódik -- össze. Én igyekszem ezeket mindig különválasztani.

1. Az európai és hazai menekültpolitika kérdése. Erről is van egy homályos véleményem, de tisztában vagyok azzal, hogy megalapozatlan, mert nincs elég információm, olvasottságom a témában, nem gondoltam végig egy csomó lehetséges összefüggést. Tetejébe úgy látom, nincs is erről érdemi politikai diskurzus. Ide tartoznak olyan kérdések, mint a migránsok tipizálása, a különböző típusok eltérő házirend szerinti beengedése vagy kizárása, a határvédelmi technikák, a bevándorlók integrálására vonatkozó tervek stb.

2. A Magyarországon az elmúlt egy-két hónapban kialakult humanitárius válság. Ezzel kapcsolatban sokkal egyértelműbb véleményem van, és hangsúlyozom, hogy ennek semmi köze az 1. ponttal kapcsolatos nézeteimhez. Egyrészt mindenkinek kötelessége, hogy segítse azt, aki rászorul. Bocsánat, én nem merném magam kereszténynek vallani, de ezt nem tudom másképp mondani: ez Jézus Krisztus parancsa. Pont. Másrészt nemcsak erről van szó, hanem arról is, hogy ellátatlan embertömegek, amelyeknek elemi szükségleteik nincsenek kielégítve, sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint ha ellátást kapnak. Harmadrészt abban is elég biztos vagyok, hogy a kormány ezen a téren bűnös mulasztásokat követ el.

3. A kormány gyűlöletpolitikája. Minden mástól függetlenül világos, hogy a menekültkérdést a kormány a legaljasabb indulatok felkorbácsolására használja. Ami ezen a téren történik, az példátlan a kommunizmus óta. A plakátkampány -- ismét azt mondom: az előző két ponttól teljesen függetlenül -- erkölcsi és politikai mélypont volt. Eddigi mélypont, mert nyilvánvaló, hogy inkább kezdete valaminek, mint a vége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése