2019. március 27., szerda

Tekintetük

Vannak emberek – többen, mint gondolnánk –, akik könyveket írnak, de szakirodalmi munkásságuk igazából feledhető. Gondolkodók, de gondolataik nem hatolnak elég mélyre. Közéleti emberek, de tevékenységük vitatható. És mégis: tekintetük nemzedékek emlékezetébe ég bele. Nélkülük még élhetetlenebb lenne a világ.

Kiegészítések


Egyszerűen van egy olyan sejtésem, hogy van az alkotás (amit létrehoz az alkotó ember) és van a közvetlen emberi hatás, ami nem nagyon számba vehető. És elég tipikus, hogy az utóbbi döbbenetesen erős, ebből azonban nem kell annak következnie, hogy az előbbi is hasonlóan erős. Vannak példák a fejemben, halottak főleg, de nem fogom megnevezni őket. Olyan is, aki sokat írt, de unom az írásait, nem is tudom elolvasni. Olyan is, aki alig írt valamit, holott dolga lett volna. Meg mindenféle "alkotás", amivel nem tudok mit kezdeni. Miközben a mögöttük álló ember valamilyen értelemben igazodási pont volt.

De még az is lehet, hogy ezek az "alkotások" nagyon is fontosak, de nem önmagukban, hanem az emberi magatartás, a "tekintet" részeként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése