2021. augusztus 18., szerda

Újra a választók által adott felhatalmazásról

A máskülönben politikai ügyekben is nagyon okos Komoróczy a következőket mondja hosszú önéletrajzi interjújában.

"A választások 2010-ben és további két alkalommal – ez nem vitatható – felhatalmazást adtak a Fidesznek a kormányzásra. De csak addig, tehát addig és nem tovább legitim a kormány, amíg a hatalom birtokában nem hajt végre puccsot. Az a véleményem, hogy választási győzelmei ürügyén a kormány folyamatosan puccsot hajt végre a demokratikus rend ellen."

Ez szerintem egy nagyon fura és végső soron nagyon félrevezető gondolatmenet. Ha ugyanis a Fidesz "folyamatosan puccsot hajt végre a demokratikus rend ellen" – és szerintem is pontosan ez történik –, akkor ugyan miért nem vitatható az a bizonyos felhatalmazás, legalábbis a második kettő? Ha semmi mást nem tekintünk, csak ami a közmédiával történt, az is elég bizonyíték arra, hogy ezek a választások nem voltak szabadok, és ily módon az eredményük sem legitim választói akaratnyilvánítás. Sokak szerint Orbán szabad választásokon is győzne (mert a magyar nép fasiszta, stb.). Ez nagyon meglehet. De én azért szívesen kipróbálnám.

Képzeljünk el egy sakkjátszmát, ahol az egyik versenyzőnek folyamatosan megengedik, hogy a leütött tisztjeit visszategye a táblára, és ez a kivételezett játékos megnyeri a versenyt. Vélhetően senki nem mond majd olyasmit, hogy oké, ez szabálytalan volt, de úgyis tudjuk, hogy ő a jobb, enélkül is megnyerte volna, és végső soron ez a lényeg. Nem, azt fogjuk mondani, hogy csalás történt, és ha a csalót világbajnoknak kiáltják ki, akkor ez botrány lesz még akkor is, ha mindenki tudja, hogy ő a legjobb. Mert nem ez számít, hanem a szabályok. Ez a jogállam lényege.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése